Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

Provanszi mártás

 

Hozzávalók: 10 dkg gomba, 12 dkg paradicsom, 1 pici fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl barnamártás, 1 dl fehérbor, 4 dkg vaj, só, 1 csipetnyi őrölt bors.

 

Elkészítése:

 

1. A gombát és a paradicsomot vékonyra karikázom, a vöröshagymát nagyon finomra vágom, és a fokhagymát péppé zúzom.

 

2. A barnamártást a fehérborral felforralom.

 

3. 3 dkg felvizezett vajban megpirítom a vöröshagymát és a gombát, majd beleteszem a fokhagymát és a paradicsomot. Pár percig együtt pirítom, és közben megsózom, megborsozom.

 

4. A kész raguhoz hozzáadom a boros barnamártást, és 1–2 percig forralom. Hozzákeverem a maradék vajat, de ezzel már nem forralom.

 

5. Ízletes mártás, amit bélszínhez, hátszínszelethez vagy ürübordához tálalok. Ha télen készítem, a friss paradicsom helyett egy evőkanálnyi paradicsompürét teszek bele.

_________________________________________________________________________

 

 

Tartármártás

 

Hozzávalók: 3 dl majonézmártás, 1 teáskanál mustár, 1 csipetnyi cayenni bors, ½ citrom leve, 1 teáskanál porcukor, ½ dl fehérbor, 1–2 evőkanál tejszín.

 

Elkészítése:

 

1. A kész majonézmártásba mustárt, cayenni borsot, szűrt citromlevet, kevés porcukrot és fehérbort teszek.

 

2. A mártás sűrűségét és színét tejszín hozzáadásával változtathatom.

 

3. Sűrűbbre hagyva bevonómártásként, hígabb változatban hideg és meleg ételek kiegészítőjeként használom.

_________________________________________________________________________

AURÓRA MÁRTÁS

4 dl tartármártáshoz keverj 2 evőkanál paradicsompürét.

_________________________________________________________________________

BAJOR TOJÁSMÁRTÁS

Végy hozzá
4 tojássárgáját,
1 gerezd fokhagymát,
3 dkg lisztet,
4 dkg vajat,
2 evőkanál borecetet,
borsot,
sót.

A tojásokat keverd simára a liszttel és a borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba, akkor biztosan nem lesz csomós.) Egy lábasban olvassz vajat, s tedd bele a megtört fokhagymát.
Amikor a vaj hólyagosodni kezd, öntsd bele a tojást és lassú tűzön,
folytonosan kevergetve főzd krémsűrűségűre. (Lajos Mari párolt
zöldséghez, főtt halhoz, bevert tojáshoz ajánlja, s szerinte hidegen
is jó.)

_________________________________________________________________________

Besamel mártás

vagyis tejmártás így készül: 5 deka lisztből és 5 deka margarinból
világos rántást készítek (lassú tűzön és kevergetés mellett felolvasztom
a margarint, amikor elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetem,
amíg rózsaszín kezd lenni), akkor felöntöm egy bő fél liter forró tejjel
(vigyázat, ez nagyon tud sisteregni!) és folyamatosan kevergetve
a kívánt sűrűségűre főzöm. Sóval, egy csipet cukorral és kevés reszelt
szerecsendióval ízesítem. A krémeim építéséhez akkor használom, ha teljesen kihűlt.

_________________________________________________________________________

ÉDES TOJÁSMÁRTÁS

Végy hozzá
2 tojást és további 2 sárgáját,
15 dkg cukrot,
3 dl száraz fehérbort,
egy fél citromot és sót.

A citrom levét nyomd ki és tedd félre. Egy hibátlan lábasba üsd fel a tojásokat,
add hozzá a két sárgáját, egy kis sót, meg a cukrot, s ezt jól keverd el.
Majd töltsd hozzá a bort, tedd bele a citrom héját, s miközben
habverővel folyamatosan kevered, nagyon lassan melegítsd. (Nem
szabad felforrnia!) Ha besűrűsödött, a citromhéjat vedd ki és
keverd bele a citrom levét.