Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

Eperkrémleves

 

Hozzávalók: 4 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 30 dkg eper, 10 dkg kristálycukor, 2 dl száraz fehérbor,
1 citrom leve, 2 dl tejszín, ½ csomag vaníliás cukor.

 

Elkészítése:

1., A tejet felforralom. Közben a lisztet a puha vajjal összegyúrom, majd kis darabkákban hozzáadom a forrásban lévő tejhez. Folytonosan kevergetve öt percig forralom.

 

2., Az epret megtisztítom, megmosom, egyharmad részét félreteszem, a többit megcukrozom, és fél óráig állni hagyom.

 

3., A besűrített, kihűtött tejet a lecukrozott eperrel, a kioldott gyümölcslével, a fehérborral, a citromlével, a tejszínnel és a vaníliás cukorral összeturmixolom. Finom szűrőn leszűröm, hogy az eper magvai ne kerüljenek a levesbe.

 

4., Tálalás előtt alaposan lehűtve csészékbe töltöm, és a tetejét a félretett eperszemekkel díszítem.

_________________________________________________________________________

 

Bakonyi betyárleves


Hozzávalók:
35 dkg marhaszegy,
1 pár csirkecomb,
20 dkg vegyes zöldség,
1 fej hagyma,
só, egész bors,
csípős paprika,
csusza tészta,1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből.

Elkészítése:
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni.
Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat,
a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát,
majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk,
a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

_________________________________________________________________________

 

Aranyleves

Hozzávalók:
l tyúk,
4 l víz,
l hagyma,
3 szál sárgarépa,
2 szál fehérrépa,
l karalábé,
l zellergumó,
l csomó petrezselyem,
kis darab gyömbér,
szemes bors.

A feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr,
a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget,
fűszert hozzáadjuk. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük,
majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.

_________________________________________________________________________

Palócleves

Hozzávalók:
 1,50 kg húsra hízott ürühús (esetleg marha- vagy disznóhús)
 30 dkg hagyma,
 5 dkg zsír,
 5 dl tejföl,
 1 kg gyenge zöldbab (vagy vajbab),
 70 dkg burgonya,
 1 g köménymag,
 1/2 babérlevél,
 1 dkg fokhagyma,
 4 dkg liszt,
 10 dkg szalonna,
 1/2 csomag petrezselyem,
 pirospaprika, törött bors, só 

 
A füstölt szalonnát felvágjuk apró kockákra és lábasba téve megpirítjuk.
Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk és benne megfonnyasztjuk.
Megszórjuk pirospaprikával és beletesszük az alaposan megmosott
és kockára vágott ürühúst. Elkeverjük, megsózzuk, törött borssal,
babbérlevéllel fűszerezzük és hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra
összevágott fokhagymát. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, időnként megkeverve,
kevés lében, mindig csak annyi vizet hozzáadva, hogy oda ne égjen.
Közben külön, enyhén sózott lében megfőzzük a megtisztított
és feldarabolt zöldbabot. Rózsaszínű rántást készítünk, a megpuhult húst,
a burgonyát és a zöldbabot összeöntjük. Annyi vizet teszünk hozzá,
amennyi levesre szükségünk lesz. A rántással berántjuk és jól felforraljuk.
Tálalás előtt megízesítjük, majd a tejfölt elkeverjük benne.
Újra felforraljuk és forrón, nagyobb levesestálban tálaljuk.
Tálalás elött az apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.