Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogy a leves teljes legyen, te pedig profi, tanuld meg a levesbe valók elkészítését is! Mert nem csak készen vett tészta van a világon!

Kép

  A májgaluska.

Hat személyre vegyünk egy negyed kiló marha-, sertés-,
vagy borju-májat és vagdaljuk fel deszkán jól, hogy ugy nézzen ki,
mintha össze lenne törve. Az eres részeket, ha ilyen van benne,
ki kell közüle dobni. Tegyük a megvagdalt májat tálba, adjunk hozzá
fél fej apróra vágott veres hagymát, egy kis kávés- kanálnyi tört
borsot, sót, egy kávés-kanálnyi apróra vágott zöldpetrezselyem-levelet,
egy tojásnyi zsirt, három egész tojást és három tojáshéjnyi vizet.
Ezt a vegyüléket habarjuk jó össze, azután tegyünk bele 6 kanálnyi
mozsárban összetört, száraz, fehér kenyér-morzsát és annyi lisztet,
hogy a vegyülék keményecske legyen. Mikor a májgaluskát a levesbe
akarjuk fõzni, bádog-kanállal szakitsuk diónyi nagyságu darabokba
s egymásután rakjuk a forró huslébe. Tiz percznyi fõzés után készen
van és félre lehet tenni tálalásig.

________________________________________________________________________

Bajor májgombóc levesbetét

Hozzávalók:
 30 dkg borjú vagy marhamáj
 10 dkg szalonna
 1 fej hagyma
 20 dkg zsemle
 vaj
 3 tojás
 1/4 l tej
 só
 bors
 szerecsendió
 majoránna
 petrezselyem
 snidling
 1 e.kanál liszt 

A megtisztított és elkapart májhoz keverjük az apró kockákra
vágott szalonnát és a finomra vágott, vajon üvegesre dinsztelt hagymát.
A kis kockákra vágott zsemlét vajon aranysárgára pirítjuk. A tojásokat
felverjük, majd a tejjel elkeverjük, és a zsemlére öntjük. Mikor már a
tejet jól beszívta, hozzáadjuk a fűszereket, a májat, és végül a lisztet.
Jól összedolgozzuk a masszát. Nedves kézzel gombócokat formálunk, lobogó,
húsleves kockából készített marhahúslevesben kb. 15 perc alatt kifőzzük. 

________________________________________________________________________

Gyúrt tészta

Hozzávalók
• 100 g liszt
• 1 db tojás
• só

Ezeknek az anyagoknak a többszörösét is vehetjük, mert a felvágott és kellően kiszárított tészta szellős helyen hosszú ideig tárolható.

Elkészítése
A lisztet edénybe vagy a gyúrótábla közepére halmozzuk, közepébe fészket képezünk és ebbe ütjük az alaposan megmosott tojásokat. Ezután a tojást a liszttel folyamatosan összedolgozzuk és folyamatos gyúrással egyneművé dolgozzuk, cipóvá formázzuk. Tetejét vékonyan megkenjük zsírral és letakarva 15-20 percig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán egyenletes vastagságúra (finom metéltnek vékonyabbra, egyéb tésztákhoz, kocka, széles metélt stb. vastagabbra) kinyújtjuk, a deszkán szikkasztjuk és a szükséges formára daraboljuk. A gyúrt tésztákat mindig külön főzzük ki és jól öblítsük le. Általában híg levesek (húslevesek) betétjeként adjuk.

_______________________________________________________________

Májgaluska vagy gombóc

Hozzávalók
• 150 g sertés vagy borjúmáj
• 30 g zsír
• 1 db tojás
• 20 g vöröshagyma
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• 1 db zsemle
• 20 g liszt
• só, őrölt bors, majoránna

Elkészítése
A májat finom lyukú tárcsán ledaráljuk, vagy késsel szétkaparjuk. A zsemlét beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A zöldpetrezselymet és a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A vöröshagymát a felolvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét. Keverőtálba tesszük a májat, a kicsavart zsemlét, a tojást, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, majoránnával, hozzáadjuk a vöröshagymát, és az egészet összekeverjük, majd fél órán át pihentetjük. Sós vizet forralunk, elvégezzük a próbafőzést, ha szükséges, kevés lisztet keverünk az anyagokhoz. Ha a próbafőzés sikeres, gombócot vagy galuskát formázunk és nem túl erős forralás mellett kifőzzük. Főzőlevében tartjuk melegen.

_______________________________________________________________

Rántott borsó

Hozzávalók
• 50 g liszt
• 1 db tojás
• 0,5 dl tej
• só, olaj a sütéshez

Elkészítése
A tojást felütjük, elkeverjük a tejjel és a lisztet fokozatosan hozzáadva csomómentesre keverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Az olajat serpenyőbe öntjük, felmelegítjük és a palacsintatésztát egy nagy lyukú tésztaszűrőn a forró olajba csurgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy az olajba csurgatott tészta meg ne égjen.
Ha megsült, szalvétára szedjük, a felesleges olajt mintegy felitatjuk a szalvétával. Húslevesbe vagy zöldség krémlevesbe adhatjuk betétként.

_______________________________________________________________