Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

Burgonyafőzelék

Hozzávalók:

1 kg burgonya,
I evőkanál olaj,
1 evőkanál reszelt vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
I paradicsom,
1-2 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
só,
1 késhegynyi pirospaprika,
2 babérlevél,
ecet.

Az olajban a hagymát megpirítjuk, a paprikával meghintjük, a m

eghá­mozott,
feldarabolt burgonyát belevetjük, és a zöldpaprikával meg a paradicsommal
együtt kevés vízzel puhára pároljuk. Végezetül a tej­fölt a liszttel
elhabarjuk (ha lisztes maga a burgonya, elég egy kanál, ha nem szétfővőfajta,
akkor kettő kell), a főzeléket besűrítjük vele, és azon frissen tálaljuk.
Aki szereti, tehet bele főzés közben 1-2 babérle­velet is,
és savanyíthatja pár csepp ecettel.
_________________________________________________________________________

Ínyenc krumplifozelék

        
 Hozzávalók:
 60 dkg tisztított krumpli
 (nem szétfövo fajta),
 2 dl tejföl,

 3 evokanál olaj,
 1 csokor zellerzöld (vagy 1 cikk zeller
 és 1 evokanál vágott petrezselyem),
 1 evokanál vegeta,
 1 evokanál paradicsompüré,
 1 pici fej vöröshagyma,
 kevés só, csipetnyi porcukor,
 csipetnyi törött fehér bors.
                       
 A krumplit egyforma kis kockákra vágjuk. Lábosban
 felforrósítjuk az olajat, rátesszük a megtisztított és
 fokhagymaprésen összezúzott (vagy lereszelt)
 vöröshagymát, majd kis lángon egy percig kevergetve

 pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott zellerlevél
 felét (vagy a megreszelt zellert) és a paradicsompürét,
 ezt követoen tovább pirítjuk egy percig. A krumplit
 rátéve további néhány percig pirítjuk, végül annyi
 vízzel öntjük fel, amennyi szuken ellepi. Beszórjuk a
 vegetát és a borsot, majd pedig lefedjük és megfozzük.
 Közben a lisztet a tejföllel és 2 evokanál
 krumplifozovízzel simára keverjük, és a már megfott
 krumpliba beleöntjük. Folytonos keverés közben jól

 kiforraljuk, végül ízlés szerint megsózzuk és kis
 cukorral ízesítjük. A tuzrol lehúzva belekeverjük a
 megmaradt és nagyon finomra vágott zellerlevelet (vagy a
 petrezselyemzöldet), és befedve 10 percig saját gozében
 hagyjuk állni, csak azután tálaljuk.

_________________________________________________________________________

Karalábéfőzelék

Hozzávalók:
1 kg karalábé,

5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
só,
1 csokor petrezselyemzöld.

A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk,
és egy . kevés sóval a zsiradékban a saját levében vagy egy kevés
vízzel puhá­ra pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük,
egy kevés vízzel fel­engedjük, és összevagdalt petrezselyemzölddel
meghintve, megtejfö­lözve tálaljuk.

_________________________________________________________________________

Lencsefőzelék


 Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg lencse
1 kis fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,

1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre,
2 dkg zsír,
pirospaprika, liszt, cukor,
1 evőkanál 20%-os ecet vagy citromlé

Elkészítés:

A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félretesz

em.
A lencsét (amit kiválogattam, megmostam) a hagyma másik felével felengedem
másfél liter vízzel, beleteszem a szalonnabőrt és a babért, teszek bele egy
kávéskanál kristálycukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt puhára főzöm.
 
Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre pirítok
1-2 evőkanál lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet
pirospaprikával, majd felöntöm 1 dl hidegvízzel és jól elkeverem a tűzről lehúzva.
Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon,
megsózom és leveszem a tűzről.
 
Kevés ecettel vagy citromlével ízesíthetjük.

_________________________________________________________________________

Paradicsomos káposzta


 Hozzávalók 4 személyre:

1 kis fej édeskáposzta, 
1,2 l csabai paradicsom ivólé,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dkg zsír,
őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika, liszt, cukor, citromlé

 Elkészítés:

A káposztát megmosom, ha kell, külső leveleit leszedem, torzsáját kiszedem,
négy darabra vágom, fél centiméteres csíkokra szeletelem, és felengede

m egy
liter paradicsomlével. Teszek bele 5-10 kávéskanál kristálycukrot, 2-3
kávéskanál vegetát, késhegynyi törött borsot és kétszer annyi őrölt köményt,
és fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul. Nyáridőben pár paradicsomot is teszek
bele, lehéjazva, felszeletelve.
Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron megdinsztelem az apró
kockára vágott vöröshagymát, ezen zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet,
belekeverek egy mokkáskanál pirospaprikát, majd felöntöm 2 dl paradicsomlével és
jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom,
hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről.
 
Citromlével ízesíthető. Édeskés-savanykás ízű legyen, ügyeljünk arra, nehogy
valamelyik íz domináljon. Feltétnek adhatunk hideg sült húst,

tükörtojást, fasirtot, pörköltet.
_________________________________________________________________________

Sárgaborsófőzelék


 Hozzávalók 4 személyre:
 
50 dkg sárgaborsó
1 kis fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre,
2 dkg zsír,
pirospaprika, liszt, cukor

 Elkészítés:

A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem.
A sárgaborsót (amit kiválogattam, megmostam) a hagyma másik felével felengedem
egy liter vízzel, beleteszem a szalonnabőrt és a babért, teszek bele egy kávéskanál
kristálycukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt addig főzöm,
míg a borsó megpuhul (van, aki úgy szereti, hogy teljesen pépesre főzi).
Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre
pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet
pirospaprikával, majd felöntöm 2 dl hidegvízzel és jól elkeverem a tűzr

ől lehúzva.
Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon,
megsózom és leveszem a tűzről.

Feltétnek ízlés szerint adhatunk sült kolbászt, sült füstölt tarját, sült húst,
tükörtojást, fasirtot, pörköltet.

_________________________________________________________________________

Spenót


Hozzávalók:

- 50 dkg mirelit parajpüré
- 7 dkg liszt
- 7 dkg margarin
- 3 dl víz

- 4 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek Delikát 8
- Csipetnyi fehérbors

- A focipálya kialakításhoz trappista sajt, 1 db tojás, szeletelt kenyér héja

Elkészítés:
A fagyos parajpürét tegyük fel 3 dl, Delikát8-cal ízesített vízben, fedő alatt főni. Egy másik lábosban készítsünk rántást. A margarinban pirítsuk röviden a lisztet, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a zúzott fokhagymagerezdeket és keverjük el a hideg tejjel csomómentesre. Ha a parajpüré megolvadt már a vízben keverjük jól el, és a forrásban lévő parajhoz adjuk hozzá a rántást és forraljuk további 3-5 percig. Ízlés szerint ízesítsük tovább Delikát8-cal és fehérborssal.
Az így elkészített spenótot egy tepsibe öntjük. A trappista sajtból vékony csíkokat vágunk, majd ezeket a főzelék tetejére rakjuk úgy, hogy ezek lesznek a focipálya vonalai (ahogy azt a képen láthatjuk). A tojásból tükörtojást sütünk, ez lesz a kezdőkör. A szeletelt kenyér héját felhasználva pedig kialakítjuk a kapukat.